Trui zonder open mouwen van Creachick

Trui zonder open schouders creachick.nl

Ik wilde graag een trui haken met een mooie aanhechting tussen de mouw en de “body” en dat is met dit patroon mooi gelukt.

Lees verder voor het patroon, filmpje en ondersteunende foto’s.

Het patroon kun je vinden op de site van Creachick.nl. In de linkerkolom op bestanden klikken, dan verschijnen alle bestanden en kies je het bestand “Trui zonder open schouders haken”.

Ik heb gehaakt met naald 5 en heb 4,25 bol gebruikt van de donkerblauwe Julia van de Zeeman.

Ik heb maat L en heb meerdere steken opgezet zodat het goed op de heupen zat. In eerste instantie had ik 3 toeren gehaakt en gekeken of het goed om de heupen zat. Dat leek goed te zijn en heb vol enthousiasme verder gehaakt. Echter na 3 toeren de V-tjes te hebben gehaakt, werd het wel heel breed. Dus weer uithalen en in plaats van 1 steek te slaan tussen de V’tjes heb ik er 2 overgeslagen en toen liep het weer mooi recht.

Bij de mouwen heb ik wat vaker gemeerderd door 2 V-tjes in de eerste steek te haken (toer 18 en toer 23 1). Achteraf had het nog wat vaker vermeerderd kunnen worden zodat de mouw iets losser zou zitten. Dus goed passen tussendoor en niet bang zijn om te meerderen .

Ik heb het voor/achterland rondgehaakt conform patroon tot aan de oksels. Ook de mouwen rondgehaakt (tot en met punt 4 van het bestand). Nu dus nog het laatste “bovenste stuk” waarbij je “gewoon” rond blijft haken. Daar kwam ik niet direct uit en heb ik hulp gevraagd via: Creachick hulpgroep op facebook https://www.facebook.com/groups/551973971657170/

Om te snappen hoe je “gewoon” rond blijft haken, hielp het voor mijn om de mouwen naast “de body” te leggen. Hierdoor zie je beter dat je in een ronde kunt blijven haken. De ronde wordt alleen wat uitgebreid met de steken van de mouwen.

 

 

Schematische weergave van bovenaf gezien om te laten zien dat je nog steeds rond kunt blijven haken. Blauw is de body die je
al aan het rondhaken was, oranje geeft de mouwen aan en de zwarte punten zijn de aanhechtingspunten van de mouw aan de body. De dikke blauwe lijn geeft je nieuwe rondhaak patroon inclusief de armen aan.

 

Handig weetje:
Het rondhaken van de body en mouwen bestaat uit een herhaling van 2 toeren waarbij het verschil zit in de steken bij de aanhechting van de mouw aan de body per toer. De ene toer (punt 5 en 7 van het bestand) bestaat uit het samenhaken van stokjes en de andere toer (punt 9 van het bestand) werk je met een stokje in de steek die ontstaan is door het samenhaken van de stokjes in de vorige toer.

Ter verduidelijking voor linkshandigen de aanhechting van de body en de mouw (punt 5 van het bestand).

Je haakt nu de toer gewoon met V-tjes verder waardoor je mouw eraan wordt gehaakt.

En als je bij de voorkant bent aangekomen (je begint de toer namelijk midden achter) doe je weer precies hetzelfde als bij de eerste mouw (punt 7 van het bestand).

Om de toer te sluiten blijf ik altijd even uitproberen hoe dit het mooist wordt. In dit geval heb ik ervoor gekozen om te sluiten met de halve vaste in/door de V-ruimte en niet in de steek zelf. Dit is heel persoonlijk en dus gewoon even uitproberen.

Als je de toer met het stokje hebt gedaan (punt 9 van het bestand) en dan weer 2 v-tjes samenhaakt, sla je de steek van het stokje over. Anders krijg je 6 steken op je naald in plaats van 5.

Het patroon haakt lekker weg weg en het resultaat is een trui om in weg te kruipen :-).

5 Comments

  • Beste Gerianne, kun je aangeven wat er precies niet goed gaat? Ik volgde letterlijk het patroon en had alleen problemen bij dit gedeelte: Als je de toer met het stokje hebt gedaan (punt 9 van het bestand) en dan weer 2 v-tjes samenhaakt, sla je de steek van het stokje over. Anders krijg je 6 steken op je naald in plaats van 5.. Groetjes, Ivanka

    • Sorry maar bij de mouwen moest ik het weer los maken hij ging niet goed.moet je de naat van de mouwe samengehaakte stoken blijven herhalen?bij de naat zodat die goed past bij de schouder

     • Hoi Gerianne, jammer zeg. In het patroon van trui zonder open mouwen staan op blz.4 punt 8 en 9. Deze 2 moet je om en om doen (punt 10). Ik heb gekeken hoe het uitkwam met de opening voor het hoofd. Mocht dit te groot zijn, gewoon met naald en draad iets verder dichtnaaien en dan de halsboord erop. Succes, de aanhouder wint!